Купетата на BMW: Символ на радостта от шофирането

BMW има дълги традиции при тази насочена специално към спортния дух автомобилна концепция.Спортно-елегантните купета са характерна част от историята на моделите на BMW. Те винаги са поставяли особени акценти върху радостта от шофирането и естетиката във всички автомобилни сегменти.

Решението за покупка на купе е в резултат на желанието за особено интензивно изживяване при шофиране. BMW има дълги традиции при тази насочена специално към спортния дух автомобилна концепция. Сега в премиум сегмента на средния клас дебютира новото BMW Серия 4 Купе, за да издигне динамиката на управлението и индивидуалния стил до ненадминато в този клас ниво. Спортно-елегантният автомобил с две врати комбинира динамичните и плавни линии с оптимизирана за пъргава управляемост каросерия и специфични за модела настройки на окачването. По този начин индивидуалното излъчване на новото BMW Серия 4 Купе автентично е съчетано с ненадминати динамични възможности.

Купетата на BMW: традиционен символ на спортен дух и ексклузивност

Спортно-елегантните купета са характерна част от историята на моделите на BMW. Те винаги са поставяли особени акценти върху радостта от шофирането и естетиката във всички автомобилни сегменти. Традицията стартира от първите години на компанията като автомобилен производител. Още преди близо 90 години индивидуалният дизайн и подобрените динамични характеристики осигуряват индивидуални характеристики на първото купе на марката. BMW 3/15 PS DA 4 с две места и скъсена, затворена каросерия е уникално за времето си. Само през 1931 година в Айзенах са произведени 210 екземпляра. Чарът на насочената към спортен дух автомобилна концепция със покрита каросерия, две врати и елегантна линия на покрива е разгърнат в пълен размер при представеното през 1938 година BMW 327 Купе. Междувременно в световен мащаб купетата се превръщат в автомобилен клас за особено взискателните целеви групи. Закритият вариант на BMW 327 Кабриолет е едно изключително модерно предложения в горния ценови сегмент.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Едно BMW Купе победител в Mille Miglia

BMW 327 Купе впечатлява със своя модерен и аеродинамично оптимизиран дизайн. Сред основните елементи освен извитите калници с интегрирани фарове и частично покритите задни колела е и разделената вертикално и оградена с кръгли контури радиаторна решетка. Още от BMW 303 от 1933 година тези познати по-късно като BMW бъбрековидна радиаторна решетка са характерен елемент за новите шестцилиндрови модели на марката.

Освен базовият двигател с мощност 55 к.с. се предлага и BMW 327/28 Купе. „Спортното купе“ се оборудва с двигателя с мощност 80 к.с. на BMW 328 Роудстър и развива максимална скорост до 150 км/ч. Още през 1940 година става ясно, че заради аеродинамичните си качества закритата каросерия има значителни преимущества и в моторните спортове. През тази година Фриц Хушке фон Ханщайн и Валтер Боьмер спечелват състезанието за издръжливост Mille Miglia в Северна Италия с версия купе на BMW 328 с каросерия на Carrozzeria Touring.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Специални дизайнерски шедьоври

В годините след войната BMW продължава успешната традиция на закритите автомобили с две врати в множество сегменти. През 1955 година за пръв път е представено купе на базата на новите лимузини от високия клас. Предлаганото от каросерийния производител Baur BMW 502 Купе се задвижва от новоразработен V8 алуминиев двигател. И тъй като освен мощния двигател сред най-важните фактори за успеха на едно купе са атрактивните форми, ръководството на BMW пред следващите години възлага разработките на бъдещите модели на множество реномирани дизайнери. Техните творения ще оформят картината на особено спортните модели на BMW до 70-те години на миналия век.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Живеещият в Ню Йорк дизайнер Албрехт граф Гьорц е познат най-вече като създателят на легендарния роудстър BMW 507. Успоредно с това той разработва и каросерията на BMW 503, което като купе и кабриолет с 4 места е представено на международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт. Италианецът Нучио Бертоне създадава BMW 3200 CS Купе – модерен и просторен автомобил с две врати, който отпразнува премиерата си на IAA през 1961 година. Елегантното луксозно купе, което също като предшественика си BMW 503 се задвижва от осемцилиндров двигател, въодушевява с изчистената елегантност на каросерията си и с филигранната линия на покрива с тънки колони. Обратната извивка в основата на задната колона на BMW 3200 CS Купе и до днес е типичен за марката стилов елемент. Като запазена марка както при BMW 502 Купе, така и при BMW 503 и при BMW 3200 CS Купе се запазва и вертикално изправената бъбрековидна радиаторна решетка в индивидуална интерпретация. Преди това италианската дизайнерска линия е навлязла и при по-малките автомобилни класове в моделната гама на BMW. През 1955 година BMW представя малък автомобил, базиран на разработката на фирмата Iso от Торино. Фактът, че BMW Isetta също е част от историята на купетата на марката, се дължи на рекламния отдел на компанията. Там се ражда идеята необичайната автомобилна концепция на модела с две места да бъде продавана под означението Motocoupé. Няколко години по-късно идва времето и за един пълноценен малък автомобил. Дизайнерът от Торино Джовани Мишелоти има значителен принос при създаването на дизайна на BMW 700, което през 1959 година първоначално е представено като купе. Вариантът седан е представен едва три месеца по-късно. BMW 700 се произвежда до 1965 година. То се превръща в най-продаваният модел на марката и има основен принос за преодоляването на икономическата криза на компанията по онова време. Освен това BMW 700 Купе прави и забележителна кариера в международните моторни спортове.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Индивидуалист с гените на Новия клас

Бурното развитие на компанията през 60-те години на миналия век се дължи най-вече на популярността на Neue Klasse (Новият клас) и на свързаният с нея успех на моделното семейство BMW 02. Както моделите с 4 врати, така и тези с 2 врати от средния клас въодушевяват с модерната си конструкция и изключително спортните динамични характеристики. Въпреки това в гамата от модели има място и за едно купе. За разлика от другите производители, които превръщат седаните си в купета с минимални промени на каросерията, BMW залага на значително по-сложният път на изцяло нова конструкция на автомобила. Представените през юни 1965 година BMW 2000 C и BMW 2000 CS като техника са базирани на моделите от Новия клас. Но гените на успешния модел са съчетани с каросерия, която няма нито един съвместен външен елемент със седана. С ниската си линия на покрива, тесните колони и разточителното остъкляване купетата от среден клас с четирицилиндрови двигатели изглеждат леки и елегантни. В същото време дизайнът им препраща към осемцилиндровия модел BMW 3200 CS Coupé. Напълно нов дизайнерски елемент са фаровете зад плексигласови стъкла от двете страни на вертикално позиционираната BMW бъбрековидна радиаторна решетка.

Легендарна конструкция: купе, спорт, олекотена конструкция

Следващата еволюционна стъпка при купетата на BMW следва след въвеждането на новите лимузини от висок клас с редови шестцилиндрови двигатели през 1968 година. Разработените успоредно с моделите с 4 врати купета имат удължено междуосие, значително по-дълъг преден капак, характерни въздухозаборници на предните странични панели и оформена по напълно нов начин предна част с изпъкнала напред, вертикална BMW бъбрековидна радиаторна решетка и свободно стоящи двойни фарове. Редовият шестцилиндров двигател с мощност 170 к.с. осигурява увереното задвижване на новото BMW 2800 CS.

BMW 3.0 CSL е върховият модел от това семейство. Комбинацията от букви в означението на модела означава „Coupé, Sport, Leichtbau“ (купе, спорт, олекотена конструкция). Поради това благодарение на целенасоченото оптимизиране на теглото моделът с 2 врати успява да впечатли всички с ненадминатата си динамика не само на пътя, но и на състезателната писта. Неговата състезателна кариера завършва цели 4 години след края на производството. През 1979 година последната от шестте европейски титли при туристическите автомобили е спечелена от BMW 3.0 CSL.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Нова структура на моделите, непрекъснато очарование

През 70-те години на миналия век програмата от модели на BMW е структурирана по нов начин. След BMW Серия 5 и BMW Серия 3 през 1976 година с BMW Серия 6 е представен наследникът на големите купета. Новият модел с 2 врати е представител на модерните автомобили за дълги пътувания с луксозно оборудване. В същото време BMW Серия 6 попада във фокуса и на BMW Motorsport GmbH. През 1983 година е представено BMW M635CSi, задвижвано от 3,5-литров редови шестцилиндров двигател на спортния автомобил със средноразположен двигател BMW M1. Освен това BMW Серия 6 е базата и за състезателен автомобил, който веднага печели европейското първенство за туристически автомобили.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Тази традиция на динамичните и луксозни купета е продължена през 1989 година с BMW 850i. Клиновидното високотехнологично купе с 12-цилиндров двигател с мощност 300 к.с. въодушевяваше с неповторимата си комбинация между динамика и комфорт при дълги пътувания. BMW Серия Купе, което от 1993 година се предлага и с осемцилиндров двигател, е произвеждано в продължение на 10 години. BMW Серия 6 е наследено от следващ модел едва след края на тази ера. Второто поколение, което от 2003 година се предлага с редови шестцилиндрови и V8 двигатели, се отличава с множество иновации като активно кормилно управление, система за управление iDrive и Head-Up дисплей. През 2011 година BMW представя третото поколение на купетата от висок клас. При него спортният дух и модерният лукс се издигат до още по-високо ниво. Освен това автомобилната концепция на купе е интерпретирана по нов начин с допълнителен вариант на каросерията. С BMW Серия 6 Гран Купе е създаден класът на спортно-елегантните автомобили за дълги пътувания с четири врати.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Завръщането на купетата в средния клас

В началото на 90-те години на миналия век BMW има купета и в средния клас. Също както навремето при Новият клас, сега технологичната база е BMW Серия 3. И отново е разработена напълно индивидуална каросерия. Дългите врати с прозорци без рамки и нежно снижаващата се към задната част линия на покрива, както и специфичните за модела задни седалки осигуряват индивидуалния стил на първото купе на BMW Серия 3.

Индивидуалните характеристики на BMW Серия 3 Купе се запазват и при следващите поколения на модела, като бяха дори подчертани с множество детайли. В допълнение към това както второто, представено през 1998 година BMW Серия 3 Купе, така и наследникът от 2006 година а истински пионери в областта на задвижването. При BMW 330Cd за пръв път в купе на марката бе монтиран дизелов двигател. А при BMW 335i Купе през 2006 година своята премиера отпразнува първият редови шестцилиндров двигател с Twin Turbo свръхпълнене, директно впръскване на бензина и напълно променливо управление на клапаните.

По-индивидуално отвсякога: BMW Серия 4 Купе

При четвъртото поколение на модела увеличаващата се индивидуалност на купетата е отразена и в обозначението на моделите. Купетата от среден клас се превърнаха в собствено моделно семейство. Наистина, BMW Серия 4 все така има роднински връзки с BMW Серия 3, но се отличава значително от седана не само с индивидуалния стил на пропорциите и линиите, но и със специфичните за модела дизайнерски елементи като Air Breather.

Междувременно всички купета на марката BMW са отделени като собствено моделно семейство. По този начин още по-интензивно се подчертава индивидуалният им характер. Това важи както за компактното BMW Серия 2 Купе, което е единственият модел с класическо задно задвижване в сегмента, така и за новото BMW Серия 8 Купе, което е разработено като модерен луксозен спортен автомобил успоредно със състезателния автомобил от надпреварите за издръжливост BMW M8 GTE.

С новото BMW Серия 4 Купе BMW продължава своята стратегия за изразяване на ексклузивния характер на насочения специално към спортната радост от шофирането автомобил с 2 врати в съчетание с индивидуален дизайн и специфична за модела автомобилна концепция. С индивидуалната си естетика и целенасочените оптимизации на структурата на каросерията, задвижването и окачването новото BMW Серия 4 Купе повече от всякога поставя стандартите за радостта от шофирането в премиум сегмента на средния клас.

Източник: www.ams.bg

⇓⇓⇓ Ако статията ти хареса, можеш да я споделиш с твоите приятели във Facebook. ⇓⇓⇓

Подобни статии

Представяме новите BMW M5 и BMW M5 Competition

BMW M GmbH модернизира своите мощни спортни седани BMW M5 (среден разход на гориво: 10,6 – 10,5 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 242 – 239 г/км) и BMW M5 Competition (среден разход на гориво: 10,6 […]

Повече

СМЯНА НА МАСЛО В АВТОМАТИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ!

До момента практиката в сервизирането и смяната на маслото в Автоматичната Скоростна Кутия в България и Европа беше подмяна едва на 40-50 % от маслото, тъй като нямаше как технологично да се източи маслото от […]

Повече
Автосервиз БМВ BMW Пловдив

BMW Group разкрива цялостен “зелен” план

Изпълнителният директор на BMW Оливер Ципзе представи нова амбициозна стратегия за концерна за намаляване на емисиите на вредни вещества в атмосферата. Според съобщението за първи път в историята на автомобилната индустрия такъв план се прилага […]

Повече