BMW 02 Reminiscence Concept

Серията 02 на BMW – предшественик на прочутите „тройки” – има славата на важен крайъгълен камък в историята на баварския автомобилен производител. BMW 2002 Turbo, кабриолетите на Baur и състезателните версии са се превърнали в икони, но съвременните опити за честване на този модел не са чак толкова легендарни. През 2016 г. на Фестивала на скоростта в Гудууд BMW представиха 02 Turbo Hommage с кръгли фарове и надпис Turbo, построен на базата на Серия 2; През 2019 г. на изложението Retro Classics в Щутгарт фирмата Everytimer от Аугсбург привлече известно внимание със своя ETA 02 Cabrio.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Без емисии на маратона

Година по-късно вижда бял свят BMW 02 Reminiscence Concept, който също се възприема като израз на почит към серията 02. Тази студия обаче цитира един много специален модел.

В рамките на Олимпийските игри в Мюнхен BMW предоставя версия на 1602 с електрическо задвижване. Два автомобила съпровождат състезателите на дълги разстояния по време на бягането или спортното ходене, движейки се пред тях, без да отделят газове. Техниката на BMW 1602 Elektro се състои от дванайсет последователно включени оловни стартови акумулатора Varta с тегло 350 кг, разположени под предния капак и захранващи електромотор на Bosch. По избор акумулаторният пакет може да бъде зареждан в автомобила или заменян със зареден. Автономният пробег възлиза на 60 километра при 50 км/ч. Максималната скорост е 100 км/ч, спринтът от 0 до 50 км/ч се изпълнява за 8 секунди.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

02 Reminiscence Concept е с размери на „двойка”

Връщаме се в настоящето, в което показаният електрозадвижван BMW 02 Reminiscence Concept отново е с две врати. Стремително издадената предна част не е така скосена назад, както при оригинала, но носи неговите класически кръгли фарове и тесни, хромирани „бъбреци”. Тези елементи са вградени в открояваща се в черно маска на мястото на радиаторната решетка.

Предната престилка със своя сплитер изглежда едновременно модерно и традиционно. Леко контуриран и изпъкнал преден капак отвежда погледа към пътническата кабина, която изглежда лека и изящна благодарение на черните средни колони. Естествено, на задния прозорец се вижда „чупката на Хофмайстер”, а калниците са издути настрани. Подчертаните линии на прозорците придават на студията определена динамика. Задната част е с интегрирани кръгли светлини като едновремешния образец и с късия капак на багажника създава усещане за спортен характер. Завършекът отзад заедно със светлините е по-наклонен напред, отколкото в оригинала. Студията отговаря по размери на актуалната Серия 2 с дължина 4510 мм, широчина 1805 мм и височина 1400 мм. Междуосието е 2730 мм.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Дали студията ще се произвежда серийно?

Интериорът на студията изглежда доста редуциран. Водачът държи в ръце волан с три спици и малка противоудара възглавница в средата, един дисплей го информира за нещата, свързани с шофирането, на широкото арматурно табло е предвиден още един дисплей за инфо-развлекателни функции.

Дали BMW 02 Reminiscence Concept дава надежда за нов сериен електрически модел с исторически корени? За съжаление, не. Студията е чисто виртуална и е създадена от Давид Обендорфер, който вече си е създал име с проекти, отдаващи почит на класически образци. Специалистът по промишлен дизайн е завършил Университета за изкуство и дизайн „Мохоли Наги” в Будапеща и е работил известно време за Officina Italiana Design – дизайнерско бюро, известно с проектите си за яхти.

„Моята цел не беше на всяка цена да възпроизведа всички характерни черти в дизайна на серията 02, а да изградя изпълнена с уважение нова интерпретация и най-вече да избегна излишната сложност”, коментира студията си Обендорфер.

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Заключение

Ето, скъпи приятели от дизайнерския екип на BMW, показват ви как една легенда може да бъде пренесена в съвременността. С класически форми, дизайнерски цитати и преди всичко без абсурдно големи „бъбреци”. Сигурни сме, че зад днешната линия в дизайна стоят дългогодишни планове, които – и в това сме сигурни – са прицелени към вкусовете на съвременните клиенти, но понякога на един фен на BMW много му се иска традициите на марката да намерят отражение в новите модели

Автосервиз БМВ BMW Пловдив

Източник: www.ams.bg

⇓⇓⇓ Ако статията ти хареса, можеш да я споделиш с твоите приятели във Facebook. ⇓⇓⇓

Подобни статии

Купетата на BMW: Символ на радостта от шофирането

BMW има дълги традиции при тази насочена специално към спортния дух автомобилна концепция.Спортно-елегантните купета са характерна част от историята на моделите на BMW. Те винаги са поставяли особени акценти върху радостта от шофирането и естетиката […]

Повече

Представяме новите BMW M5 и BMW M5 Competition

BMW M GmbH модернизира своите мощни спортни седани BMW M5 (среден разход на гориво: 10,6 – 10,5 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 242 – 239 г/км) и BMW M5 Competition (среден разход на гориво: 10,6 […]

Повече

BMW показа бруталния XM в клип заснет в Шумен

Под погледа на хан Аспарух и хан Омуртаг дебютира първата самостоятелна кола на BMW M. Прототипът Concept XM бе представен на специално събитие в Маями, но рекламният клип на колата е заснет в Шумен. BMW […]

Повече